Απ’ την Αναγεννητική Γεωργία στην ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ

H Αναγεννητική Αμπελουργία (Regenerative Viticulture) δεν είναι μια ακόμη φιλοσοφία που υποστηρίζεται από μια σειρά πρακτικών.

Είναι μια ΑΝΑΓΚΗ!!!

– Ανάγκη προσαρμογής σε νέα δεδομένα.
– Ανάγκη προσαρμογής σε αλλαγές που έρχονται αργά αλλά τις αντιλαμβανόμαστε απότομα
– Ανάγκη κατανόησης της Φυσιολογίας των πρέμνων της αμπέλου και τη συμβίωσή τους με το περιβάλλον και τη ριζόσφαιρα σε διάφορα εδάφη.
– Ανάγκη για κατανόηση της διαφοράς μεταξύ θρεπτικών στοιχείων και υγείας του εδάφους
– Ανάγκη κατανόησης ότι η λέξη terroir αφορά κυρίως τα πρέμνα που έχουν “μνήμη” ετών πάνω στις κλιματικές συνθήκες.
– Ανάγκη τελικά να κατανοήσουμε ότι οι οίνοι με προσωπικότητα προέρχονται από σταφύλια που αναπτύσσονται σε πρέμνα με χαρακτήρα.

Κάπου εκεί βρισκόμαστε κι εμείς. Τόσο εταιρικά (https://lnkd.in/dygWQ4wh) όσο και προσωπικά με τη Χαρούλα Haroula Spinthiropoulou που έχει αφιερώσει τη ζωή της πάνω στο αμπέλι.

Και που η καλή μοίρα μας έφερε πίσω στο 2010 να διαχειριζόμαστε έναν αμπελώνα έκτασης 22.000 στρεμμάτων στη Ρουμανία που μας τον εμπιστεύτηκαν Άνθρωποι που δε μας γνώριζαν προσωπικά αλλά εκτίμησαν τη δουλειά μας..

Συνεχίζουμε να βαδίζουμε αυτό το μονοπάτι μιας και όπως φαίνεται είναι μονόδρομος προς την Αειφορία (Sustainability) ….

Αναδημοσίευση απο Domaine Porto Carras new era (Linkedin)

Απ’ την Αναγεννητική Γεωργία στην ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ

Αν και ο Ιστορικός Αμπελώνας μας αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρό μέρος της ελληνικής Γεωργίας, οι άνθρωποι που απολαμβάνουν τους οίνους μας επιθυμούν να είναι συνδεδεμένοι με το terroir και τις τοπικές πολιτιστικές επιρροές των Ανθρώπων της Χαλκιδικής.

Αυτή η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία των μεθόδων παραγωγής στους αμπελώνες, έχει επηρεάσει τη νέα διοίκηση του Domaine Porto Carras new era να οραματίζεται ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας που θα συμβάλει σε μια αλλαγή προσέγγισης στην αμπελουργία παγκοσμίως προς έναν αειφόρο πλανήτη.

Με το σκεπτικό αυτό μοιραζόμαστε με το κοινό μας τη φιλοσοφία και τις πρακτικές της Αναγεννητικής Αμπελουργίας (Regenerative Viticulture) που εφαρμόζουμε απ’ τις αρχές του περασμένου Απρίλη στο Domaine, στις Πλαγιές του όρους Μελίτωνα στη Σιθωνία της Χαλκιδικής (δεύτερο πόδι).

Στο σημερινό βίντεο η Δρ. Haroula Spinthiropoulou, Υπεύθυνη του Ιστορικού Αμπελώνα μας, συζητά με τον Project Manager κ. Christos D. Katsanos ( The DKG GROUP) την πολύ σημαντική διαχείριση του κλαδέματος ανανέωσης πρέμνων μεγάλης ηλικίας.

Να θυμίσουμε ότι οι πρακτικές Αναγεννητικής Αμπελουργίας που εφαρμόζουμε είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ FAO, με τον στόχο #15 να ταιριάζει απόλυτα με το όραμά μας:

«Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης #15 (https://lnkd.in/dhgHnqs): Προστασία, αποκατάσταση και προώθηση της αειφόρου χρήσης των χερσαίων οικοσυστημάτων, βιώσιμη διαχείριση των δασών, καταπολέμηση της ερημοποίησης και ανάσχεση και αντιστροφή της υποβάθμισης της γης και ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας».
#RegenerativeViticulture
https://lnkd.in/d9695gfY