Aλλαγή κουλτούρας για βιωσιμότητα στην αγροδιατροφή
Η βιωσιμότητα στο επίκεντρο της συζήτησης που άνοιξε η TÜV HELLAS (TÜV NORD)
Το DKG Group στη συζήτηση που διοργάνωσε η TÜV HELLAS (TÜV NORD) στο πλαίσιο της 88ης ∆ΕΘ
µε θέµα: «Βιωσιµότητα και Ανάπτυξη στον Αγροδιατροφικό Τοµέα»
Τη συζήτηση συντόνισε ο Χρήστος Κατσάνος, Γεωπόνος και συνιδρυτής της καινοτόµου εταιρεί ας TROPOS Branding, ο οποίος υπηρετεί τον κλάδο τα τελευταία 35 χρόνια, µεταφέροντας την εµπειρία και την τεχνογνωσία του σε θέµατα ESG & Βιωσιµότητας, ενώ λόγω και του ανοικτού της χαρακτήρα, την παρακολούθησαν δεκάδες συµµετέχοντες στο εκθεσιακό περίπτερο του Φορέα.
Οι ευκαιρίες κι οι προκλήσεις που προκύπτουν για τις επιχειρήσεις στην προσπάθεια τους για την εξασφάλιση της βιωσιµότητας, αλλά και οι τελευταίες εν γένει εξελίξεις γύρω από τη σύγχρονη γεωργία, ήταν τα βασικά θέµατα που απασχόλησαν τους µετέχοντες στη συζήτηση που διοργάνωσε η TÜV HELLAS (TÜV NORD) στο πλαίσιο της 88ης ∆ΕΘ µε θέµα: «Βιωσιµότητα και Ανάπτυξη στον Αγροδιατροφικό Τοµέα».
Εξειδικευµένα στελέχη από τη βιοµηχανία τροφίµων, κορυφαίοι επιχειρηµατίες του κλάδου αλλά και εκπρόσωποι του µεγαλύτερου Φορέα πιστοποίησης στη χώρα είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εµπειρίες σε καίρια θέµατα της αγροδιατροφής.
Ανοίγοντας τη συζήτηση στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση ο Θανάσης Μπλέτσας, Υπεύθυνος ∆ιαχείρισης Ποιότητας της εταιρείας Eurimac, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες, αλλά και τις δράσεις που αναλαµβάνει η βιοµηχανία παραγωγής ζυµαρικών σε θέµατα που άπτονται του τοµέα της βιωσιµότητας. Ιδιαίτερη µνεία, έκανε επίσης ο οµιλητής, στις σχετικές επενδύσεις που πραγµατοποιεί η Eurimac, όπως και στον τρόπο µε τον οποίο εκδίδει τις σχετικές εκθέσεις, βάσει του υπάρχοντος νοµοθετικού πλαισίου.
Στο ίδιο µήκος κύµατος κινήθηκε αντιστοίχως ο Αλέξανδρος Τηγανίτας, Υπεύθυνος Συστηµάτων Ποιότητας και Πιστοποιήσεων Οµίλου Optima, ο οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιµετώπισαν οι εταιρείες του group, για την κάλυψη των στόχων βιωσιµότητας. Προκειµένου να στοιχειοθετήσει τις απόψεις του µάλιστα, αναφέρθηκε σε συγκεκριµένα παραδείγµατα ενεργειών που έγιναν ήδη και άλλων που σχεδιάζονται, µε στόχο την βελτίωση των επιδόσεων του οµίλου σε θέµατα ESG.
Από την πλευρά της, η κυρία Αυγουστίνα Γκαλιτσοπούλου, ∆ιευθύντρια Υγιεινής Εγκαταστάσεων και Ασφάλειας Τροφίµων της ∆ιαµαντής Μασούτης, εστίασε στον
τρόπο αξιολόγησης των προµηθευτών ιδιωτικής ετικέτας της εταιρείας, στις δράσεις ανακύκλωσης µε στόχο την εξοικονόµηση περιβαλλοντικών πόρων και στις πρωτοβουλίες που αναλαµβάνει η εταιρεία Μασούτης στο πλαίσιο της συµµετοχής της στο πρόγραµµα CIRCSYST για την στήριξη της κυκλικής οικονοµίας.
Στην παρέµβασή του, ο Αντώνης Βεζυρόγλου, ∆ιευθύνων Σύµβουλος και Ιδιοκτήτης της εταιρείας Vezyroglou Farm, έδωσε συγκεκριµένα παραδείγµατα που εφαρµόστηκαν στην επιχείρησή του και παράλληλα παρουσίασε βέλτιστες πρακτικές βιωσιµότητας, εστιάζοντας σε θέµατα που σχετίζονται µε το περιβάλλον και την προστασία του, την κοινωνία, αλλά και την εταιρική διακυβέρνηση. Επικέντρω σε, ακόµη στο κόστος που συνεπάγεται η εξασφάλιση της βιωσιµότητας, αλλά και σε µια σειρά από άλλες µεγάλες προκλήσεις, όπως -µεταξύ άλλων- η έλλειψη ενηµέρωσης των καταναλωτών γύρω από τη σπατάλη των τροφίµων.
Στην αλλαγή της κουλτούρας που απαιτείται από τις εταιρίες για την ανάπτυξη και εφαρµογή δράσεων βιωσιµότητας και κριτηρίων ESG, αλλά και στη σύγχυση που δηµιουργείται από την έλλειψη παγκόσµιας εναρµόνισης µε τα ανώτερα πρότυπα, αναφέρθηκε στην παρέµβασή του ο οι κοδεσπότης της εκδήλωσης, Θωµάς Αραπογιάννης, ∆ιευθυντής Αγροδιατροφικού Τοµέα της TÜV HELLAS (TÜV NORD). Ο ίδιος δεν παρέλειψε να υπογραµµίσει πως η αξία της πιστοποίησης, παραµένει σηµαντική και απαραίτητη για τις εταιρείες που επιθυµούν να δείξουν τη δέσµευσή τους προς τη βιώσιµη ανάπτυξη και την κοινωνική ευθύνη.